01 jan 1970
Tijdens ‘De 24 uur van Geert Groote’ op 14 november 2015 wordt u aan het denken gezet over de belangrijkste maatschappelijke en persoonlijke vragen van dit moment. We presenteren een middag en avond vol muziekoptredens, lezingen, workshops en gesprekken. Er zijn bijzondere muziekoptredens van Laurens Joensen & Fay Lovksy, Bixby en Qeaux Qeaux Joans, een verhaal over de reconstructie van de schedel van Geert Groote, koffie met gebak van restaurant Het Volkshuis en u kunt luisteren naar en deelnemen aan debatten over bezinning, filosofie, bewust leven en welzijn. Sprekers vanuit de sportwereld, de financiële wereld en de filosofie kijken op verrassende wijze naar thema’s zoals de strijd tussen lichaam en geest, de verhouding tussen welvaart en welzijn en de macht van de massa ten opzichte van de kracht van het individu. Gasten zijn onder andere Abdelkader Benali, Stephan Sanders, Frank Meester, Stine Jensen, Margriet de Schutter en Eric Smit. Daarnaast zijn er workshops actieve meditatie en socratische gesprekken. Ook de exposities in de Broederenkerk, het Geert Groote Huis en de Waag zijn deze dag te bezoeken.
Tickets voor het evenement kosten 10 euro. Klik hier voor tickets.
Hier vindt u het digitale programmaboekje:
Programmaboekje 24 uur van Geert Groote 14 november 2015
Programma
Aankomst Geert Groote in Deventer
13:00 uur aan de Wellekade
Opening “De 24 uur van Geert Groote”
13:45 uur in De Waag, Brink 56
Door diaken Marc Brinkhuis (Heilige Lebuinus Parochie) en Koen Goudriaan (historicus), met een concert van Laurens Joensen en Fay Lovsky.
Concerten en lezingen in het Geert Groote Huis
Vanaf 14:30, Lamme van Dieseplein 4
Met o.a.:
Lezing door de winnaar van de Geert Groote Pen, Tomas Serrien;
Lezing over de schedel van Geert Groote;
Concerten van Bixby en Qeaux Qeaux Joans;
Koffie en gebak van restaurant het Volkshuis en de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de medewerkers. Ongewoon omdat er gewerkt wordt door mensen met een verstandelijke beperking;
de expositie “Wat Geert ons leert”.
Avondmaaltijd in Restaurant het Volkshuis
Van 17:30 – 20:00 uur, Kleine Overstraat 97/A
Vlees/vegetarische daghap: 12,50 euro. Graag reserveren via 0570 – 600254 of volkshuisdeventer@gmail.com
Concerten en gesprekken in De Waag
Vanaf 18:30 uur
Met o.a.:
Debatten die geleid worden door Frank Meester en Stine Jensen:
over sport en bezinning met schrijver Abdelkader Benali, topsportcoach Margriet de Schutter en sportfilosoof Aldo Houterman
over gedrag beïnvloeden en keuzes maken met Jan Bransen en Stephan Sanders
over welvaart versus welzijn met Eric Smit en Sanne Blauw
Concerten van Laurens Joensen & Fay Lovsky, Qeaux Qeaux Joans en Bixby
Een afsluitende borrel
Workshops actieve meditatie
Om 14:30 uur en om 16:00 in de Broederenkerk, Broederenstraat 18.
Filosofische gesprekken in antiquariaat ‘Das Gute ist immer da’
Tussen 14:30 – 17:30 uur, Kleine Overstraat 33
In antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’ gaat u in gesprek met filosoof Laurens ten Kate, net als ooit Geert Groote deed. Thema: waarom is middeleeuwse devotie iets moderns, en hoe beïnvloedt dat uw leven nu?
Tickets
Het gehele programma is voor slechts 10 euro te bezoeken en beleven. Tickets koopt u van tevoren online via deze link: Ticketverkoop
Uitgebreide informatie over de programmaonderdelen en sprekers
Aankomst Geert Groote
Wellekade, 13.00 uur
Geert Groote komt om 13.00 uur aan op de Wellekade, samen met een groep broeders en zusters van de Moderne Devotie. Na een korte toespraak wandelt u samen met Geert Groote naar de Waag. Daar vindt de start van de 24 uur van Geert Groote plaats.
Opening
De Waag, 13:45 uur
Koen Goudriaan, historicus en Marc Brinkhuis, diaken van de Broederenkerk zetten Geert Groote in een Deventers en historisch perspectief. Samen met gespreksleiders Frank Meester en Stine Jensen laten ze zien hoe Geert Groote als inspiratiebron heeft gediend voor de activiteiten tijdens de 24 uur van Geert Groote.
Over Koen Goudriaan
Koen Goudriaan (1950) studeerde klassieke talen aan de Vrije Universiteit. Sinds 1981 is hij als universitair docent verbonden aan de VU, eerst binnen het vakgebied oude geschiedenis, later bij middeleeuwse geschiedenis. Zijn onderzoeksterrein is met name de geschiedenis van de late middeleeuwen, met speciale aandacht voor de Moderne Devotie.
Over Marc Brinkhuis
Marc Brinkhuis (1964) is diaken bij de Heilige Lebuinus Parochie en als zodanig verbonden aan de Broederenkerk. Diakens zijn actief bij de viering van de eucharistie, het verkondigen van het evangelie, op het gebied van jongeren- en ouderenpastoraat, ziekenbezoek, stervensbegeleiding en het begeleiden van kerkelijke uitvaarten, het voorbereiden en uitvoeren van huwelijken en dopen, missie en caritas.
Lezingen
De schedel van Geert Groote
Geert Groote Huis, 15:00 uur
Er gaan vele sterke en sommige nog sterkere verhalen rond over de schedel van Geert Groote. Als we deze verhalen mogen geloven, heeft de schedel flink rondgereisd voordat hij uiteindelijk in het historisch depot terecht kwam. Kom luisteren naar de avonturen van de schedel!
Lezing door winnaar Geert Groote Pen 2015
Geert Groote Huis, 16:15 uur
Door: Tomas Serrien
De jonge Vlaamse musicus en filosoof Tomas Serrien (Universiteit van Gent) is dit jaar de winnaar van de Geert Grote Pen, de prijs voor de beste Nederlandstalige masterscriptie filosofie. Zijn lezing gaat over het fundamentele inzicht dat de taal altijd zal tekortschieten, hetgeen hem dichterbij de echte aard en waarde van de muziekbeleving brengt.
Muziek
Laurens Joensen en Fay Lovksy
De Waag, 14:15 uur
De Waag, 18:30 uur
Fay Lovsky & Laurens Joensen delen een passie voor authentieke muziek en maffe teksten. Zij bespelen akoestische instrumenten én de elektronische theremin, een revolutionair instrument uit de jaren ’20. Speciaal voor Deventer verhaal laten zij zich inspireren door het gedachtegoed van Geert Groote en brengen u een concert vol zingeving en filosofische vergezichten.
Bixby
Geert Groote Huis, 15:30 uur
De Waag, 21:00 uur
Bixby is de band die gevormd is om Simone van Vugt. Ze maakt sfeervolle indiepopliedjes die af en toe flink kunnen uitpakken of de poprichting inslaat. Lyrisch voert ze discussies tussen haar hoofd en het hart op weg naar volwassenheid.
Qeaux Qeaux Joans
Geert Groote Huis, 17:00 uur
De Waag, 19:45 uur
De Nederlandse Qeaux Qeaux Joans verraste ruim twee jaar geleden met het eigenzinnige No Man’s Land en bracht een jaar geleden haar tweede album uit: The Ritual. De plaat werd in betrekkelijk korte tijd opgenomen, wat zorgt voor een krachtig en energiek geluid. Het is een geluid waarin passages met stemmige piano, strijkers en vocalen worden afgewisseld met zwaar aangezette en soms bijna bombastische passages. Op 5 mei 2015 speelde zij al eens in De Waag tijdens het Vrijheidsdebat van Deventer Verhaal.
Activiteiten
Filosofisch gesprek
‘Das Gut Ist Immer Da’, tussen 14:30 – 17:30 uur
In antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’ gaat u in gesprek met filosoof Laurens ten Kate, net als ooit Geert Groote deed. Thema: waarom is middeleeuwse devotie iets moderns, en hoe beïnvloedt dat uw leven nu? U kunt vrij in- en uitlopen tussen 14:30 – 17:30 uur.
Over Laurens ten Kate:
Laurens ten Kate (1958) is filosoof en theoloog en verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) te Utrecht, waar hij godsdienstfilosofie, religiestudies en theologie en politieke ethiek doceert. Sinds juni 2015 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Religie en Humanisme aan de UvH. Hij wil met deze leerstoel een bijdrage leveren aan nieuw onderzoek naar en onderwijs over wat hij de ‘vrijzinnige conditie’ van onze moderne samenleving noemt. Hij gaat zich in het bijzonder bezighouden met de hedendaagse omgang met ouder worden, sterven en sterfelijkheid, en de mogelijkheden van geestelijk verzorgers en pastores om hier op in te spelen.
Workshop actieve meditatie
Broederenkerk, van 14:30 – 15:00 en van 16:00 – 16:30 uur
Berry Steenbruggen, yoga docent te Deventer heeft op vele plekken in de wereld inspiratie opgedaan voor prachtige meditaties. Maar de 4 windstreken meditatie van Baghwan, Osho is hem altijd bij gebleven. Een actieve meditatie, waarbij je de vier windrichtingen groet en waarbij je even het centrum wordt van waaruit die windrichtingen vertrekken. Kom meedoen!
Geert Groote, het levend beeld
Atelier Karoly Szekeres, tussen 14:00 – 16:00 uur
Stichting Het Beeld van Geert Groote is bezig met het realiseren van een beeld om Geert Groote te gedenken. Nieuwsgierig naar hoe dit beeld eruit zal zien? Kom naar het atelier van de toekomstige maker van dit beeld, Karoly Szekeres, en breng samen het tot leven gebrachte ontwerp naar de plek waar het uiteindelijk zal komen te staan: het Lamme van Dieseplein. Tussen 14.00 en 16.00 uur lopen twee ‘beelden’ door de stad om u te vergezellen van de ene naar de andere locatie.
Evensong
Broederenkerk, van 17:00 – 17:30 uur
Een Evensong is een kerkdienst waarbij het grootste deel van de dienst gezongen wordt. Elke Evensong heeft een eigen, liefst actueel, thema. De Evensong op 14 november zal in het teken staan van de betekenis van Geert Groote voor deze tijd. De Evensong wordt opgeluisterd door het Gregoriaanse koor van de Lebuinus parochie; de Schola Gregoriana Sancti Lebuini.
Stadswandeling door gidsen van het Geert Groote Huis
Geert Groote Huis, 16:00 uur
Onder begeleiding van een vrijwillige gids van het Geert Groote Huis kunt u vanmiddag een wandeling (van circa 1 uur) maken langs diverse locaties die een belangrijke rol spelen in de historie van de Moderne Devotie. Aanmelden is niet nodig. Kom voor 16.00 uur bij het Geert Groote Huis en u kunt zich aansluiten.
Restaurant het Volkshuis
Geert Groote Huis, zelfgebakken appeltaart te koop tussen 14:30 – 16:30 uur
Restaurant het Volkshuis, avondmaaltijd, tussen 17:30 – 19:30 uur
Aan de rand van de prachtige Brink vindt u het Volkshuis. U kunt er ongewoon goed eten, drinken en ontmoeten. Ongewoon omdat er gewerkt wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Goed omdat zij een uitzonderlijke kwaliteit bieden. Speciaal voor de 24 uur van Geert Groote is er tussen 17:30 en 19:30 uur een daghap: vlees of vegetarisch voor 12,50 euro. Reserveren via 0570-600254 of volkshuisdeventer@gmail.com. ’s Middags verzorgt het Volkshuis het gebak in het Geert Groote Huis.
Gesprekken in de Waag
Geert Groote pleitte voor een eenvoudig en oprecht leven, waar naastenzorg en persoonlijke beleving centraal staat. In de Waag staan drie onderwerpen centraal die geïnspireerd zijn op die levensstijl van Geert Groote. De drie gesprekken worden geleid door Frank Meester en Stine Jensen.
Over Frank Meester
Frank Meester (1970) is een filosoof, publicist en musicus. Hij studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de universiteiten van Amsterdam en Rotterdam. Meester is ook wel bekend als de jongste van het schrijversduo Gebroeders Meester en publiceert met regelmaat in Filosofie Magazine, De Volkskrant en Trouw en is een graag geziene gast in verscheidene tv-programma’s.
Over Stine Jensen
Stine Jensen (1972) is een Deens-Nederlands filosofe en programmamaker. Zij studeerde literatuurwetenschappen (cum laude) en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jensen schrijft boeken, artikelen en columns, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Jensen is naast auteur ook programmamaker voor de VPRO en HUMAN. Ze maakt onder meer het televisieprogramma Dus ik ben, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek. Het werk van Stine Jensen is divers – ze schrijft over liefde, literatuur, Scandinavië, soaps, feminisme en apen – maar een thema dat vaak terugkeert is het verschil tussen echt en schijn, of waarheid en leugen.
Sport en bezinning
De Waag, 19:00 – 19:45
Hoe haal je kracht en zingeving uit je sportieve activiteiten? Hoe gaan wij om met de strijd tussen lichaam en geest? Waarom heeft het ene individu een intrinsieke motivatie om te sporten en heeft de ander stimuli van buitenaf nodig? Schrijver en hardloper Abdelkader Benali, extopsporter Margriet de Schutter en sportfilosoof Aldo Houterman praten erover.
Over de sprekers
Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) schreef in 2011 de roman Marathonloper. In 2010 verscheen een nieuwe hardlooproman, Zandloper. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs. Marathonloper is een literaire verbeelding van Benali’s passie voor het hardlopen. Als zodanig is het de uitdrukking van zijn fascinatie en liefde voor deze sport.
Margriet de Schutter
Na 9 jaar aan topsport te hebben gedaan, heeft Margriet de Schutter (1986) haar carrière als shorttrackster na de Olympische Spelen in Vancouver beëindigd. Ze maakte de awardwinnende documentaire ‘Diepgaan voor Vancouver‘ en is auteur van het boek ‘Stoppen & Doorgaan‘. Ze is oprichter van het online platform Extopsporter.nl, de website voor (ex-)topsporters die alle informatie biedt die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière. Haar motto: door kwetsbaarheden te durven tonen, juist enorm krachtig!
Aldo Houterman
Aldo Houterman (1981) is filosoof en onderzoeker, docent en organisator van filosofische programma’s. Zijn interesse gaat uit naar dingen die we doen zonder erbij na te denken, motorische vaardigheden en hoe we in alledaagse praktische bezigheden een expert kunnen zijn. Naast filosofie houdt hij van wielrennen, films en muziek.
De macht van de massa
De Waag, 20:15 – 21:00 uur
Is er tegenwoordig nog ruimte om je als individu te profileren? Of wordt je altijd gezien als onderdeel van een bepaalde groep? Dit gesprek gaat over groepsdruk, groepsgedrag, de kracht van het individu en de massa waar je tegenwoordig bijna niet meer los van komt. Filosoof Jan Bransen gaat in gesprek met columnist en presentator Stephan Sanders over het gedrag en het maken van keuzes als individu en als onderdeel van een groep.
Over de sprekers
Jan Bransen
Als hoogleraar Filosofie van de Gedragswetenschappen doet Jan Bransen (1958) onderzoek naar de capaciteit van mensen om zich te relateren aan de eigen gedachten en het eigen gedrag. Hij onderzoekt termen als persoonlijke identiteit, autonomie, bewustzijn en vrije wil.
Stephan Sanders
Columnist en essayist Stephan Sanders (1961) schrijft in zijn columns vooral over intolerantie in de multiculturele samenleving. Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam en publiceert sinds 1985 in diverse dag- en weekbladen waaronder de Volkskrant en Vrij Nederland. Daarnaast werkt hij als radio- en tv-presentator. Sinds 2003 is hij vaste presentator van het NOS programma Met het Oog op Morgen. Sanders debuteerde in 1991 met de verhalenbundel Ai Jamaica en publiceerde in 2001 zijn eerste roman Liefde is voor Vrouwen.
Welvaart vs. welzijn
De Waag, 21:30 – 22:15 uur
Wat is de waarde van geld? Waar worden we gelukkig van? Hoe verhoudt financiële rijkdom zich tot persoonlijk welzijn? In dit gesprek praten Sanne Blauw en Eric Smit over de grenzen van de markt, het systeem en het faillissement van de moderne tijd. Maar vooral ook over hoe we nu verder moeten.
Over de sprekers
Eric Smit
Eric Smit (1967) studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn studie werkte hij in het bedrijfsleven en hij maakte in 1999 de overstap naar het tijdschrift Quote. Hier werkte hij als onderzoeksjournalist en later als adjunct-hoofdredacteur. Vanaf 2008 werkte hij aan een boek over Nina Brink, dat in het voorjaar van 2010 verscheen.
Sanne Blauw
Sanne Blauw (1986) is journalist voor De Correspondent en gaat in haar artikelen op zoek naar antwoorden vol cijfers, meetfetisjisme en geluk.Sanne Blauw promoveerde in 2014 bij de Erasmus School of Economics. Voor haar proefschrift ‘Well-to-do or doing well?’ deed ze onderzoek naar geluk, inkomensongelijkheid en vertrouwen. Ze schreef eerder artikelen voor ViceVersa, OneWorld Online, Oikocredit en haar eigen blog Out of the Blauw.
Exposities
Expositie Engelen in de Waag
De Waag, 11:00 – 17:00 uur
Inspiratie voor haar grote en kleine engelen deed Ela Venbroek op tijdens een zoektocht naar de kern van de eenvoud die haar jeugd en opleiding in Polen karakteriseerde. In het gekloofde hout vond zij de ware aard van de tijd terug. De jaarringen symboliseren voor haar het machtige, maar langzame verglijden van de jaren.
Expositie Hoogmoed
Broederenkerk, 11:00 – 17:00 uur
In de Broederenkerk is een videokunsttentoonstelling te zien over de Moderne Devotie in al haar diversiteit. De tentoonstelling bestaat uit negen videokunstwerken. Het terugkerende thema is mens en consumptiemaatschappij, met daarin onderzoek naar sociaal gedrag en de grenzen van sociaal geaccepteerd gedrag. In bredere zin gaan de werken over ijdelheid, uiterlijk vertoon en rijkdom.
Expositie Wat Geert ons leert
Geert Groote Huis, 11:00 – 17:00 uur
De expositie in het Geert Groote Huis gaat over geestelijke en kerkelijke rijkdom in de tijd van Geert Groote. Toen waren kerken vaak een toonbeeld van pracht en praal, met name om God te eren. Ook bestonden er vele opvanghuizen voor zieken, gehandicapten, ouderen en armen. In die tijd was christelijke naastenliefde de belangrijkste inspiratiebron. Daarnaast gaat de tentoonstelling over zorg en naastenliefde in de huidige tijd, met als belangrijkste voorbeeld de vluchtelingencrisis zoals we die nu kennen. In de expositie zullen bruikleenobjecten te zien uit onder andere Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Zoveel aanbod?! Kies voor de route die bij u past:
De verdiepende 24 uur
Start uw dag met de retraitewandeling van Wijhe naar Deventer
Verwelkom Geert Groote aan de Wellekade
Opening 24 uur Geert Groote
Filosofisch gesprek
Expositie Wat Geert Ons leert
Lezing door Tomas Serrien
Gregoriaanse Evensong in Broederenkerk
Avondeten bij het Volkshuis (van tevoren reserveren)
Concert Laurens Joensen en Fay Lovsky
Gesprek: Macht van de massa
De sportieve 24 uur
Verwelkom Geert Groote aan de Wellekade
Opening 24 uur Geert Groote
Lezing over de reconstructie van de schedel
Concert Bixby
Gesprek met medewerkers Volkshuis
Meditatieworkshop in Broederenkerk
Expositie Engelen in de Waag
Avondeten bij het Volkshuis (van tevoren reserveren)
Gesprek: Sport en zingeving
De kritische 24 uur
Verwelkom Geert Groote aan de Wellekade
Opening 24 uur Geert Groote
Expositie Hoogmoed videokunst
Stadswandeling vanaf Geert Groote Huis
Concert Qeaux Qeaux Joans
Avondeten bij het Volkshuis (van tevoren reserveren)
Gesprek: Welvaart vs. welzijn
Locaties
De Waag, Brink 56
Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4
Atelier Karoly Szekeres, Kleine Overstraat 44
Restaurant het Volkshuis, Kleine Overstraat 97
Broederenkerk, Broederenstraat 18
Wellekade, bij het pontje
Antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’, Kleine Overstraat 49
Georganiseerd door Deventer Verhaal en het Geert Groote Huis.
Tickets
Het gehele programma is voor slechts 10 euro te bezoeken en beleven. Tickets koopt u van tevoren online via deze link: Ticketverkoop